Nu har man släppt biljetterna till Saunafestivalen Lördagen den 10 november kl.16.30 - 21.00 hos våra vänner på Sjaellandsgades bad mitt i centrala Köpenhamn. De gästade ju oss på kallis när vi hade kräftskiva och de hoppas att vi gör ett återbesök, hälsar Mette Vang Mikkelsen.

 

Köp dina biljetter online idag och så kan vi åka över tillsammans med Öresundståg till Nörreport station: 

14:33Malmö C

14:36Malmö Triangeln

14:41Malmö Hyllie

Vi sitter i första vagnen i tåget och går till fots från Nörreport Station till Sjaellandsgade, med ett stopp för en bit mat på nån trevlig restaurang längs vägen. (Man kan ta buss 5C från Nörreport station i riktning mot Husum Torv om man inte vill gå de 2 km det är till Sjaellandsgade) 

 

- Åk med på en trevlig utflykt till våra vänner på det 100 år gamla varmbadhuset mitt i centrala Köpenhamn! (anmäl på Facebooksidan att du kommer, när du köpt din biljett, så vet vi vilka som hänger med!)

 

Läs mer på Sjaellandsgades Bads Facebooksida, där du också köper dina biljetter onlinehttps://www.facebook.com/events/246245019394404??ti=ia

Biljetterna kostar 178.50 DKK inkl moms och avgifter.

 

Traditionen med Aufguss på kallis och den stundande aufgusstävlingen fick stor uppmärksamhet i Sydsvenskan lördagen den 29 september 2018

Varmt välkomna till en värmande soppbuffé och gemensamt bad med täta Sauna-aufguss på Ribersborgs kallbadhus Söndagen den 28 oktober kl. 17.00 - 20.30. Vi gästas av vännerna från vinterbadarföreningen "Det kolde gys" från Helgolands badeanstalt utanför Köpenhamn, så det blir garanterat minst lika hög stämning i bastun som under vinprovningen i våras, då danskarna bjöd på flera intensiva och mycket uppskattade "Sauna-gys" i ångbastun. 

Den här gången inleder vi kvällen kl.17.00 med en välsmakande och värmande soppbuffé i restaurangen och från kl.18.30 väntar den tysta bastun och den vedeldade bastun på "damsidan" som vi hyr för den här kvällen, för gemensamma härliga aufguss. Det blir också premiär för gemensamt bad i bastugillets regi. Omklädning sker i badhytterna på damsidan, eller i det uppvärmda omklädningsrummet. Vi hoppas kunna organisera växelvis svenska och danska aufguss var 20:de minut i den vedeldade bastun och härliga Sauna-peeling i den tysta bastun. Förhoppningsvis slipper vi köer till bastun före aufgussen eftersom vi har anläggningen för oss själva, med ett begränsat antal badgäster. 

Köp din biljett i badkassan. Observera att antalet biljetter är begränsade - först till kvarn.... Pris 230 kr (måltidsdryck ingår ej i priset)

 

Varmt och ångande välkomna! 

/Styrelsen


Bastugillets Höstfest med Soppbuffé och Bastukväll

Söndagen den 28 Oktober 2018

Lokal ca.17.00-18.30 I Restaurangen dukar vi upp en soppbuffé bestående av två olika soppor:

Gulaschsoppa - serveras med gräddfil & surdegsbröd

Pumpasoppa - med rostade frön & örtolja, serveras med surdegsbröd Kaffe ingår efter maten

Bad & Bastu ca. 18.30-20.30 Två bastu & omklädningsrum ingår: ”Den tysta bastun” & den vedeldade bastun på damsidan.

PRIS: 230:-/person

Baren håller öppet under soppbuffén där gästerna betalar själva för den dryck de önskar dricka.

Vi reserverar halva lokalen åt er och borden dukas med vita pappersdukar, servetter och värmeljus.

Välkomna!

/Ribersborgs kallbadhus


 

Under hösten blir det träningstillfälle och tävling i den ädla konsten att ge aufguss

Ribersborgs kallbadhus arrangerar för första gången i historien officiella tävlingar i den ädla konsten att ge sköna och varierade aufguss. Mästerskapstävlingarna äger rum vid två tillfälle, fredagen den 19 oktober och fredagen den 16 november klockan 20 - 23. Biljetter till dessa sköna kvällar på kallis kommer att säljas i badkassan under hösten. Pris 295 kr.

Träningstillfälle

Alla som önskar ställa upp och delta i tävlingarna om att bli aufgussmästare bereds tillfälle att träna under sammanlagt fyra onsdagskvällar under hösten, mellan klockan 18-20. 

Det blir träningspass den 12/9 och 26/9 samt 10/10 och 24/10 och 7/11. Så det lär bli några härliga onsdagskvällar framöver med högtryck i bastun. Träningspassen sker under ordinarie öppethållande och vanlig entré till badet gäller för alla som vill njuta av dessa aufgusskvällar. Mer information kommer att meddelas nere på badet.

 

 

En annan bild av Queer-dagen på Ribersborgs kallbadhus

 

Jeanette Larsson, skräder inte orden när hon kritiserar att hela Ribersborgs kallbadhus numera har öppet en dag i månaden för alla oavsett kön, kropp och identitet (Sydsvenskan Aktuella frågor 8/6). Den bild hon målar upp i artikeln stämmer inte med den upplevelse personalen och många av badgästerna hade av queerdagen. Flera av våra medlemmar blev kränkta och förolämpade av hennes agerande på badet samt på Facebook och nu i den stort uppslagna tidningsartikeln. 

 

Så vi vill ge vår skildring av denna speciella dag på Ribersborgs kallbadhus. 

På ledarsidan i Sydsvenskan lördagen den 16/6 publicerades Bastugillets svar på den osakliga artikeln:

 

Den första måndagen i varje månad är det Queer Kallis då vänner, par och familjer kan gå till kallbadhuset i sällskap, fika inne på badet tillsammans och sola på samma soldäck. Icke-binära och personer som befinner sig i övergångsfasen mellan två kön slipper välja omklädningsrum eller förnedras av att deras val av omklädningsrum ifrågasätts.

För att markera den speciella dagen vajar regnbågsflaggor över kallbadhuset och besökarna gör entré på en matta i regnbågsfärger. Förutsättningarna med ett inkluderande, könsneutralt, gemensamt kallbadhus under Queerdagen meddelas muntligt och skriftligt till alla besökare före badkassan. Bilden av ett könsneutralt, gemensamt badhus förstärks av regnbågsflaggor som täcker över de skyltar som övriga dagar markerar ingång till herr- respektive damsidan.

 

Personalen har fått särskild utbildning i hbtq-frågor och ansvarar för trivsel och trygghet. Den som inte kan uppföra sig ordentligt på badet ska avvisas. Den som ändå inte känner sig bekväm med queerdagarna behöver inte besöka badet just då. Det finns alternativ, bara ett par kilometer bort ligger Sibbarps kallbadhus.

Den fredade zon som damsidan på Ribersborgs kallbadhus utgör för många kvinnor har inte försvunnit. Välj bara en annan av årets dagar än de tolv då det är Queer Kallis.

 

Inom Malmö Bastugille välkomnar vi Queer Kallis som har kommit till på initiativ från personer inom hbtq-rörelsen och genom ett politiskt beslut i Malmö kommunfullmäktige.

Bastugillet är en sammanslutning av trogna vinterbadare på kallbadhuset, med syftet att skapa trivsel, gemenskap och goda förhållande för Malmös vinterbadare. I föreningen är alla välkomna oavsett könsidentitet eller ålder. Det som förenar oss är ett brinnande intresse för bad och bastu året om.

Vi har i många år uttryckt en önskan att bygga ut Ribersborgs kallbadhus med fler könsneutrala ytor som till exempel en större gemensam bastu, könsneutralt relaxrum och soldäck så att vi, oavsett könsidentitet kan umgås även utanför ångbastun.

 

När vi på vår hemsida slår fast att ”nu skrivs det historia på Ribersborgs kallbadhus” är det på grund av att nu bryts den i vårt tycke ålderdomliga, strikta könssegregeringen på badhuset som rått sedan det invigdes 1898.

Premiären för Queer Kallis den 7 maj blev mycket framgångsrik med runt 500 badgäster. Några ifrågasatte nyordningen, men som ett par av dem själva kom fram till, undviker de kanske framöver att besöka kallbadhuset just på Queerdagarna.

 

Måndagen den 4 juni blev vad vi ser som ännu en underbar Queerdag på ett jämställt kallbadhus, präglad av glädje, gemenskap, samhörighet och trivsel, där alla var lika välkomna till hela badhuset. Personalen gjorde återigen en enastående insats för att skapa trivsel och trygghet för alla badgäster. En person som inte kunde följa uppförandekoden avvisades vänligt men bestämt från badet. Från Bastugillet uppskattar vi personalens handfasta agerande.

Vi var många nöjda och glada badare som gick hemåt i solnedgången efter en fin dag på badet denna måndag i gemenskapens tecken.

 

Låt oss alla hjälpas åt att skapa trygga, tidsenliga badvanor och en fin gemenskap för alla på Ribersborgs kallbadhus.

 

Styrelsen för Malmö Bastugille/

 

Lars-Gunnar Bengtsson

Margareta Pesciatini

Peter Norlin

Marianne Klimm

Jimmy Wallin

Anita Nordstedt-Sparrvik

Rasmus Lindvall