Tånggång – Ribersborgs kallbadhus och badvanor genom tiderna, med Lars-Gunnar Bengtsson

Datum: 22 juli 
Tid: 16-18 
Plats: Samling vid T-bryggan, Ribersborg 

Följ med på en berättelse om hur ett omfattande järnvägsbygge och Malmö hamns expansion vid 1800-talets slut skapade förutsättningarna för Malmös egen Copacabana, ett badparadis knappt två kilometer från stadens centrum. Om hur cementkungen, Käppa-Richter, konsuln och en badtokig smålänning, var för sig ingrep i historiens gång. Det är också berättelsen om Hilda, Hulda och Pepparkakan som fortfarande håller ett vakande öga över kallbadhuset och om den nakne prästen, som fått en egen minnessten på stranden. Avslutas med gemensam, medhavd, picknick i gröngräset. Det bjuds på kaffe till de som vill ha.

Lars-Gunnar Bengtsson är redaktör och en av de 27 författare som bidragit till boken om Ribersborgs kallbadhus och badvanor genom tiderna Han har ett förflutet som bildproducent, fotograf och redigerare på SVT Malmö. Lars-Gunnar besöker kallbadhuset dagligen och är ordförande i Malmö Bastugille.

Lars-Gunnar är en av 7 ciceroner som vid olika tillfällen vandrar längst stranden och visar samt berättar om sitt favoritämne för alla som vill hänga med och lyssna.

En annan bild av Queer-dagen på Ribersborgs kallbadhus

 

Jeanette Larsson, skräder inte orden när hon kritiserar att hela Ribersborgs kallbadhus numera har öppet en dag i månaden för alla oavsett kön, kropp och identitet (Sydsvenskan Aktuella frågor 8/6). Den bild hon målar upp i artikeln stämmer inte med den upplevelse personalen och många av badgästerna hade av queerdagen. Flera av våra medlemmar blev kränkta och förolämpade av hennes agerande på badet samt på Facebook och nu i den stort uppslagna tidningsartikeln. 

 

Så vi vill ge vår skildring av denna speciella dag på Ribersborgs kallbadhus. 

På ledarsidan i Sydsvenskan lördagen den 16/6 publicerades Bastugillets svar på den osakliga artikeln:

 

Den första måndagen i varje månad är det Queer Kallis då vänner, par och familjer kan gå till kallbadhuset i sällskap, fika inne på badet tillsammans och sola på samma soldäck. Icke-binära och personer som befinner sig i övergångsfasen mellan två kön slipper välja omklädningsrum eller förnedras av att deras val av omklädningsrum ifrågasätts.

För att markera den speciella dagen vajar regnbågsflaggor över kallbadhuset och besökarna gör entré på en matta i regnbågsfärger. Förutsättningarna med ett inkluderande, könsneutralt, gemensamt kallbadhus under Queerdagen meddelas muntligt och skriftligt till alla besökare före badkassan. Bilden av ett könsneutralt, gemensamt badhus förstärks av regnbågsflaggor som täcker över de skyltar som övriga dagar markerar ingång till herr- respektive damsidan.

 

Personalen har fått särskild utbildning i hbtq-frågor och ansvarar för trivsel och trygghet. Den som inte kan uppföra sig ordentligt på badet ska avvisas. Den som ändå inte känner sig bekväm med queerdagarna behöver inte besöka badet just då. Det finns alternativ, bara ett par kilometer bort ligger Sibbarps kallbadhus.

Den fredade zon som damsidan på Ribersborgs kallbadhus utgör för många kvinnor har inte försvunnit. Välj bara en annan av årets dagar än de tolv då det är Queer Kallis.

 

Inom Malmö Bastugille välkomnar vi Queer Kallis som har kommit till på initiativ från personer inom hbtq-rörelsen och genom ett politiskt beslut i Malmö kommunfullmäktige.

Bastugillet är en sammanslutning av trogna vinterbadare på kallbadhuset, med syftet att skapa trivsel, gemenskap och goda förhållande för Malmös vinterbadare. I föreningen är alla välkomna oavsett könsidentitet eller ålder. Det som förenar oss är ett brinnande intresse för bad och bastu året om.

Vi har i många år uttryckt en önskan att bygga ut Ribersborgs kallbadhus med fler könsneutrala ytor som till exempel en större gemensam bastu, könsneutralt relaxrum och soldäck så att vi, oavsett könsidentitet kan umgås även utanför ångbastun.

 

När vi på vår hemsida slår fast att ”nu skrivs det historia på Ribersborgs kallbadhus” är det på grund av att nu bryts den i vårt tycke ålderdomliga, strikta könssegregeringen på badhuset som rått sedan det invigdes 1898.

Premiären för Queer Kallis den 7 maj blev mycket framgångsrik med runt 500 badgäster. Några ifrågasatte nyordningen, men som ett par av dem själva kom fram till, undviker de kanske framöver att besöka kallbadhuset just på Queerdagarna.

 

Måndagen den 4 juni blev vad vi ser som ännu en underbar Queerdag på ett jämställt kallbadhus, präglad av glädje, gemenskap, samhörighet och trivsel, där alla var lika välkomna till hela badhuset. Personalen gjorde återigen en enastående insats för att skapa trivsel och trygghet för alla badgäster. En person som inte kunde följa uppförandekoden avvisades vänligt men bestämt från badet. Från Bastugillet uppskattar vi personalens handfasta agerande.

Vi var många nöjda och glada badare som gick hemåt i solnedgången efter en fin dag på badet denna måndag i gemenskapens tecken.

 

Låt oss alla hjälpas åt att skapa trygga, tidsenliga badvanor och en fin gemenskap för alla på Ribersborgs kallbadhus.

 

Styrelsen för Malmö Bastugille/

 

Lars-Gunnar Bengtsson

Margareta Pesciatini

Peter Norlin

Marianne Klimm

Jimmy Wallin

Anita Nordstedt-Sparrvik

Rasmus Lindvall

 

 

 

 

Ett unikt erbjudande från Bastugillet:

Följ med på en härlig minisemester till ett av Tysklands finaste bad- och semesterparadis.

Bussresa tur och retur Malmö – Timmendorfer Strand och två nätters övernattning på femstjärniga Hotell Belveder i Scharbeutz inklusive lyxfrukost och tre dagars fritt inträde på Badparadiset Ostsee-therme.

Under lördagens midnattsdopp firas Oktoberfest på badet med musikuppträdande och ”partyaufguss” i 95-gradersbastun samt grillkväll i trädgården. Badet har öppet till klockan 02.00 på lördagsnatten och det är inte många steg till sängen, eftersom vi bor på hotellet som har en egen inglasad förbindelsegång. Du går till och från badet i morgonrock och badskor!

Semesterorterna Scharbeutz och Timmendorfer Strand delar en fin strandpromenad och här finns många mysiga caféer, restauranger och butiker att utforska som omväxling till badandet.

Vi gör också ett stopp vid Bordershop på vägen ner för att proviantera godis och ädla drycker till förmånliga priser. Maxlast per person meddelas senare. Ta med märktejp för ditt inköp.

RESANS PRIS:

Vid 25 pers

4.800 kr i delat rum

6.750 kr i enkelrum

Vid 30 pers

4.495 kr i delat rum

6.450 i enkelrum

 (Blir vi fler sjunker priset eftersom kostnaden för bussen delas av fler.)

Önskas avbeställningsskydd tillkommer en kostnad på 200 kr.

Är du inte medlem i Bastugillet tillkommer en administrationskostnad på 150 kr.

  

Stranden framför  hotel Belveder och Ostsee-Therme. Foto: Lars-Gunnar Bengtsson 2018

 

Avresa från parkeringen vid Ribersborgs kallbadhus fredagen den 5 oktober kl. 9.00  –  hemkomst söndagen den 7 oktober cirka 21.30

Ta med giltigt pass & Försäkringskassans EU-kort.

                       

Anmäl dig senast 27 juni 2018 till:

 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.                                                                                                                                                                                                                      

Ange namn, adress och epost (till samtliga resenärer om anmälan gäller flera personer.) Skriv också namn på den du vill dela rum med eller om singelrum önskas.

Bokningsregler:

Sista dag för anmälan 27 juni - betalning senast 27 juli

Avbokning:

Avbokning kan göras fram till 27 augusti mot en kostnad på 400 kr.  Med avbeställningsskydd och sjukintyg kan avbokning ske fram till 27 september mot en kostnad på 300 kr. Därefter ingen återbetalning. Se över din reseförsäkring. Med en reseförsäkring i hemförsäkringen kan du få återbetalning mot sjukintyg fram till avresan, eller om du blir sjuk under resan.

Faktura kommer via mail från Håkan Nilssons resebyrå Starttiden som är teknisk arrangör av resan och subventionerar resan med cirka 10 % (avdraget i priserna ovan). Resan omfattas av den statliga resegarantin.- Betalning av faktura senast 27 juli. 

Varmt välkomna till en härlig badresa i goda vänners lag!

 

/Styrelsen Malmö Bastugille i samarbete med Starttiden resebyrå


 

Öppettider/ Opening hours; Mån-Torsd 11.00-18.00, Fred 10.00-16.00

WWW.STARTTIDEN.SE Håkan Nilsson General Manager STARTTIDEN - Lugna Gatan 62 - 211 59  Malmö

tel: 040-365 375  mobile: +46-(0)709-22 97 37   VAT/Reg: SE19556977564501


 

Per Lindskoug äntligen belönad! 

Årets badare,  Per Lindskoug som utsågs på årsmötet i mars 2018 efter en omröstning bland medlemmarna kunde äntligen föräras sitt välförtjänta pris under badfesten på Annandag pingst när våra danska vänner från Helgolands Søbadeanstalt var på besök. Per var nämligen sjuk när årsmötet ägde rum och han har fått vänta länge på att se sin inteckning i vandringspriset, som nu får pryda hans bokhylla tills nästa årsmöte då en kvinna ska föräras detta eftertraktade pris till den som spridit mest glädje och trivsel på badet.

Det blev en allt igenom lyckad kväll när våra vänner från vinterbadarföreningen "Det kolde Gys" gästade oss i Bastugillet på Annandag Pingst. Aldrig förr har vi sett så häftiga Aufguss i ångbastun som de Gys Alexander, Tania med flera bjöd på under kvällen. Och aldrig förr har vi väl fått en så trevlig rundresa i vinets underbara värld som Jonas Dahlberg bjöd på under kvällen. Det var idel leende, nöjda och glada gäster som vandrade in på bryggan mot land när skymningen föll över Ribersborgsstranden och vårt älskade kallbadhus.