Följ med Bastugillet på en oförglömlig bad- och basturesa

 

Vid Kristihimmelsfärdshelgen 30 maj – 2 juni åker vi till Berlin för fyra dagar med bad- bastu, sightseeing, upplevelser och trevlig gemenskap.

Häng med på 4 underbara dagar i Berlin! Boka boende och resan via Håkans resebyrå Starttiden, eller boka enbart boendet via Håkan och fixa resan på egen hand, så ses vi i Berlin. (Se detaljer nedan).

 

 

Badparadiset Vabali

 

Av alla fantastiska badanläggningar runtom i Tyskland rankas Vabali i Berlin som nummer ett av tyskarna själva...

Mitt i en stor park bakom Hauptbahnhof ligger denna fina anläggning med byggnader som hämtat inspiration från Bali omgivna av stora härliga gräsmattor med mängder av solstolar, solparasoller och en fin liten simbassäng. På området finns en hel rad fantastiska bastur där det ges aufguss hela dagen enligt ett fastlagt schema. Här finns också en bar och en restaurang med en trevlig meny och många prisvärda rätter att välja bland. Hela anläggningen andas ett välbehövligt lugn mitt i den brusande storstaden och man hör inget av storstadstrafiken en bit bort. Fågelkvitter och porlandet från poolen är de enda ljud som hörs. Besökarna rör sig mellan de olika aufgussen lika tyst och andäktigt som om de vore på biblioteket. Vabali tar inte emot stora grupper, eftersom man värnar om lugnet på anläggningen. Respektera detta och uppträd lika diskret och stillsamt som övriga gäster. Motell One, där Håkan förbokat rum åt oss ligger bara ett par minuter bort från badet.

https://www.vabali.de/

 

Kristall-Therme i Ludvigsfelde når man ganska enkelt med tåg från Berlin och om intresse finns kan vi kanske ta en tur dit tillsammans också:

http://www.kristall-saunatherme-ludwigsfelde.de/index.php

 

 

Om du vill ha fler bastur att besöka finns det en del att välja på i Berlin: https://www.visitberlin.de/en/suche?keys=sauna&page

 

  Storstaden...

Ochuteservering runt hörnet ligger den pulserande storstaden Berlin med mängder av sevärdheter, härliga parker med den ofattbart stora   Tiergarten mitt i stan, många små mysiga torg och pittoreska kvarter med kanaler som kantar floden Spree. Staden rymmer   mängder av historiska byggnader och platser som spelat en stor roll i Europas nutidshistoria, som t.ex. resterna av den förhatliga   Berlinmuren som klöv staden i två delar under åren 1961-1989. Idag finns det bara några korta bitar bevarade av muren och den   klassiska gränsövergången Checkpoint Charlie. Murens sträckning i centrum markeras med vita gatstenar och den långa   cykelvägen  ”Berlin Mauer Weg” genom hela staden.

  Berlin är också en i högsta grad levande kulturstad med mängder av museer, teatrar och musikestrader samt ett bubblande aktivt konstnärskollektiv som har många uttrycksformer runt om i staden. Har du aldrig besökt Berlin förut kan en guidad tur med buss,   båt eller på cykel vara en perfekt inledning på berlinvistelsen: https://www.visitberlin.de/en/sightseeing-tours-berlin 

Glöm för all del inte att unna dig en öl på en av de underbara uteserveringarna t.ex. i Kreuzberg eller i Mitte. Det är du värd!

 

 

Läs allt som är på gång i Berlin: https://www.visitberlin.de/en

 

Läs mer om Berlinmuren: https://sv.wikipedia.org/wiki/Berlinmuren

 

Resefakta:

Bad- och basturesan till Berlin 30 maj – 2 Juni, 3 nätter.

 

Den som redan nu vill försäkra sig om en plats till Berlinresan kan boka via Håkan på:

 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hotellet kostar 1.995 kr per person för 3 nätter, 30 maj – 2 juni i delat rum.

Singelrum kostar 2.995 kr.

Frukost ingår

 

Finns i skrivande stund 11 rum kvar till dessa priser.

 

Håkan kan också hjälpa er boka flyg om ni inte själva vill boka ert transportsätt.

Ju snabbar Ni bokar desto billigare är det så klart.

 

Inträden, måltider utöver frukost, utflykter och annat betalas av var och en på plats.

 

 

 

 

 

RESAN: Det finns många sätt att ta sig från Malmö till Berlin. Vill du åka billigt och klimatsmart är Flixbuss ett alternativ: https://www.flixbus.se/

 

Tåg och färja är andra klimatsmarta alternativ om du vill boka resan själv. https://www.snalltaget.se/destinationer/berlin

 

Snabbast är flyg Köpenhamn-Berlin. Boka via Håkans resebyrå eller på egen hand. Vi ses i BERLIN!

 

Välkomna

/Styrelsen i samarbete med Starttiden Resebyrå

 

 

 

Att vi mår bra av bad och bastu på kallis året om är allmänt känt. Men du kan öka ditt
välmående och förbättra både styrka och uthållighet på ett enkelt och roligt sätt!
Boka en trevlig kväll i goda vänners lag, som kan bli början på ett nytt, hälsosammare liv.

__________________________________________________

Bastugillet bjuder in till:

Hälsokväll med Lena Hedlund

Leg. Fysioterapeut, PhD

Söndagen den 16 december 18.30-21.00

Kvällen startar 18.30 med en inspirerande föreläsning av och med Lena Hedlund. Temat för kvällen är:

Funktionell träning

och hur den stärker och föryngrar både kropp och sinne.

---------------------------------------------------------------------

 

Därefter bjuds ni på lättare förtäring:

Halloumisallad med rödbetor, svartkål,

rostad mandel, matvete.

Honung och dragonvinaigrette

Sötpotatissallad med fänkål,

belugalinser och lime- och chilidressing

Grönkålspaj, Spenatpaj med fetaost

Grönärtshummus

Baren är öppen för er som vill köpa till dryck. Lena finns på plats under hela kvällen för att svara på era

frågor samt ge tips och råd.

Biljetter säljs på Kallis, först till kvarn!

Pris: 189.-/person

Alla badgäster och alla andra som är intresserade av hälsa och välmående är varmt välkomna /Styrelsen

Söndagen den 9 december drog Bastugillet norrut...

Helsingborgsturen med julbord, bad & bastu kan bli en årlig tradition efter den lyckade utflykten i söndags. Det konstaterade alla de glada badare som äntrade ett minst sagt överfullt Öresundståg från Malmö/Lund upp till Knutpunkten i Helsingborg. Trots trängseln på tåget lyckades vi behålla ett glatt humör. Julbordet stod dukat på färjan Aurora kl.12.45 och efter två turer över sundet blev det lite kulturupplevelse, när vi mätta och belåtna gjorde en kort visit på Dunkers kulturhus innan Norra kallbadhuset öppnade kl.16.00  för bad och bastu. Där var det flera från Bastugillet som anslöt och vi fick en härlig baddag i bastun med vackraste utsikten i Öresundsregionen. På hemvägen var det flera som redan började se fram emot nästa års julbord och julbad i Helsingborg....

Beskrivning:

 

Söndagen den 25 november var det ett muntert gäng från Malmö Bastugille som gjorde en utflykt till våra danska vänner i föreningen Det Kolde Gys på Helgolands Badeanstalt, som ligger på Amager strandbad utanför Köpenhamn.

Det var ett sedan länge planerat återbesök efter att gusmesterne från Det kolde gys gästade oss på Ribersborgs kallbadhus och detltog i den lyckade vinprovningen  i våras, som inleddes med bastubad då danskarna bjöd på många härliga aufguss i vår gemensamma ångbastu. Och nu var det dags för ett återbesök hos danskarna på Helgolands badeanstalt.

 

Vi fick en trevlig rundvandring på deras fina badanläggning av Julie som berättade lite om badets historia över en kopp kaffe. Det här är den äldsta vinterbadarföreningen i Danmark och med den nya hälsotrenden med vinterbad växer föreningen stadigt och har nu över 5.000 medlemmar. Väntelistan för medlemskap är lång och för närvarande är det 13 års kötid för att bli medlem. 

För oss var det en exklusiv förmån att få vinterbada på Helgolands badeanstalt eftersom det normalt bara är medlemmar som får tillträde till badet, som har öppet från sju på morgonen till 23 på kvällen, med en lång rad bastur på herr- och damsidan samt en stor gemensam bastu som rymmer 60 personer och där man har Sauna-Gys ett par gånger varje dag. Deras aufguss är alltid 3x15 minuter med olika tema och oftast utformade som en liten show med musik och spex. En överraskning för oss var att anläggningen saknar duschar och det är ett krav att man tar ett dopp FÖRE bastun av hygieniska skäl. Lite tufft för en del blåfrusna svenskar som är vana vid att duscha och basta före doppet i det iskalla havet. 

Efter badet smakade det gott med mat och öl på en närbelägen restaurang, innan återresan över bron började. Det var ett nöjt och belåtet gäng som återvände till den svenska sidan av sundet.

I samband med vårt besök publicerade Berlingske Tidende ett stort reportage om den framväxande hälsotrenden med vinterbad i Danmark och här finns intressanta fakta att läsa om de alternativ som står tillbuds för den som vill börja leva ett sundare liv med regelbundet vinterbad. https://www.berlingske.dk/det-gode-liv/13-aars-ventetid-til-vinterbadning-i-saunaen-faar-samtalen-vinger

Se filmen om vinterbadarföreningen Det Kolde Gys på Youtube:  (Välj upplösning)

" alt="" />


Efter badet gjorde vi sällskap till en av områdets trevliga restauranger för en bit mat och en öl innan det var dags att ta metron och Öresundsåget hemåt över bron igen. Valfri tid för hemresan.

 

Vi elsker gus – og for at vi alle får en god oplevelse, har vi nogle kærlige leveregler:

 

  • Kom gerne inden guset er begyndt. Kommer du, når guset er begyndt, vil de fleste gusmestre sætte pris på, at du først går ind, når du har fået ok fra ham/hende. Tag så den første ledige plads, så du ikke forstyrrer de andre gæster.
  • Der skal være plads til alle, så du kan ikke være sikker på at have ryglæn, med mindre du sidder på øverste række. Du kan altid bede en gusgæst om at rykke frem, hvis der mangler pladser.
  • Det er gusmesteren, der sætter tonen for guset, uanset om det er stilhed, snak, musik eller fællessang. Tak, fordi du deltager i det.
  • Du er altid velkommen til at forlade saunaen, hvis det bliver for varmt. Går du under guset, så brug hoveddøren, så varmen ikke slipper for meget ud. Hvis du ved, at du typisk har svært ved at holde til de varme spande, så tag gerne en af pladserne nær døren, så du forstyrrer så lidt som muligt, når du går.
  • Tag dit håndklæde med i pausen. Vi spærrer ikke pladser mellem pauser.
  • Sidder du på første række, så husk at give gusmesteren plads ved at trække benene ind og ikke læne dig for meget fremover.
  • Husk, at du er velkommen saunaen med dit håndklæde og din bare numse. Som altid i saunaen skal både numse, ryg og (undtagen på første række) fødder ikke være i direkte kontakt med træ. Vandflasker, badetøfler, cremer og scrubs kan du bruge udenfor i pauserne – så holder vi vores sauna ren og smuk i længere tid.
  • Bliver du utilpas, så sig det til gusmesteren. Du skal nok køles ned, og det vil hjælpe med lidt sukker eller et stykke frugt. Læg dig ned og benene op, indtil du er klar igen.
  • Gusmesteren sætter pris på at få tilbudt hjælp til klargøring og oprydning.
  • Du er altid velkommen til at tage lidt frugt eller sødt med til pauserne, så vi alle kan nyde godt af det.Det blev en mycket lyckad höstfest söndagen den 28 oktober 2018. Kvällen inleddes med en värmande soppbuffé vid festdukat långbord med silverkandelabrar och vita dukar när höstmörkret lade sig utanför restaurangens fönster. Sen väntade timmar av gemensamt bad med täta Sauna-aufguss och body-peeling inne på damsidan, som vi disponerade själva efter ordinarie stängningstid.

Det här blev en perfekt inledning på vinterbadarsäsongen och en fantastisk möjlighet för nya medlemmar att komma in i gemenskapen hos Malmö Bastugille. Det här var första, men garanterat inte sista gången vi höll höstfest med gemensamt bad. Samtliga badgäster var mycket nöjda med arrangemanget som helhet och framför allt de underbara aufgussen som våra egna frivilliga aufgussmästare bjöd på. 

 

 


 

Bastugillets Höstfest med Soppbuffé och Bastukväll

Söndagen den 28 Oktober 2018

Lokal ca.17.00-18.30 I Restaurangen dukar vi upp en soppbuffé bestående av två olika soppor:

Gulaschsoppa - serveras med gräddfil & surdegsbröd

Pumpasoppa - med rostade frön & örtolja, serveras med surdegsbröd Kaffe ingår efter maten

Bad & Bastu ca. 18.30-20.30 Två bastu & omklädningsrum ingår: ”Den tysta bastun” & den vedeldade bastun på damsidan.