Marianne Klimm framför fototavlan "Vem-är-vem" med porträtt på stammisarna på damsidan under åren 2015-2017. Marianne, Anna Hansson och Per Jönsson har haft ett styvt  jobb med att få damtavlan klar och upphängd. Foto: Anna Hansson April 2018

 

Nu är den äntligen på plats, efter sju sorger och åtta bedrövelser, den första "Vem-är-vem-tavlan" på damsidan på Ribersborgs Kallbadhus. På herrsidan finns sedan tidgare tre liknande tavlor med manliga stammisar under olika tidsperioder. Det har varit ett hårt arbete under många år för att få den första tavlan på damsidan klar och upphängd.

Den första tavlan på herrsidan kom på plats redan 1980, tack vare Kurt Karlsson. Ivrig vinterbadare och aktiv politiker i Malmö. Kurt Karlsson (S) var bland annat ordförande i Museienämnden och tog initiativ till den utredning som fick hela Ribersborgs kallbadhus byggnadsminnesmärkt i en tid när många ledande politiker i Malmö stad helst ville riva hela rasket och bygga ett "modernt bad i glas och betong" iine på stranden. Framför fototavlorna på herrsidan samlas ofta badare som står och småpratar om bilderna på tavlan. - Nä men där e ju han. Minns du honom, han var ju en rolig jäkel. Han har man inte sett på ett tag nu. Undrar var han tog vägen.

Han måste ha flyttat från stan...

Och nu har damerna fått sin första tavla att flockas kring. Praktiskt när man inte vet vad personen man pratar ofta och så förtroligt med i bastun faktiskt heter.

Tavlorna är en gåva från Malmö Bastugille till Ribersborgs kallbadhus. Vi gratulerar till att första tavlan på damsidan nu äntligen kommit på plats!