Söndagen den 25 november var det ett muntert gäng från Malmö Bastugille som gjorde en utflykt till våra danska vänner i föreningen Det Kolde Gys på Helgolands Badeanstalt, som ligger på Amager strandbad utanför Köpenhamn.

Det var ett sedan länge planerat återbesök efter att gusmesterne från Det kolde gys gästade oss på Ribersborgs kallbadhus och detltog i den lyckade vinprovningen  i våras, som inleddes med bastubad då danskarna bjöd på många härliga aufguss i vår gemensamma ångbastu. Och nu var det dags för ett återbesök hos danskarna på Helgolands badeanstalt.

 

Vi fick en trevlig rundvandring på deras fina badanläggning av Julie som berättade lite om badets historia över en kopp kaffe. Det här är den äldsta vinterbadarföreningen i Danmark och med den nya hälsotrenden med vinterbad växer föreningen stadigt och har nu över 5.000 medlemmar. Väntelistan för medlemskap är lång och för närvarande är det 13 års kötid för att bli medlem. 

För oss var det en exklusiv förmån att få vinterbada på Helgolands badeanstalt eftersom det normalt bara är medlemmar som får tillträde till badet, som har öppet från sju på morgonen till 23 på kvällen, med en lång rad bastur på herr- och damsidan samt en stor gemensam bastu som rymmer 60 personer och där man har Sauna-Gys ett par gånger varje dag. Deras aufguss är alltid 3x15 minuter med olika tema och oftast utformade som en liten show med musik och spex. En överraskning för oss var att anläggningen saknar duschar och det är ett krav att man tar ett dopp FÖRE bastun av hygieniska skäl. Lite tufft för en del blåfrusna svenskar som är vana vid att duscha och basta före doppet i det iskalla havet. 

Efter badet smakade det gott med mat och öl på en närbelägen restaurang, innan återresan över bron började. Det var ett nöjt och belåtet gäng som återvände till den svenska sidan av sundet.

I samband med vårt besök publicerade Berlingske Tidende ett stort reportage om den framväxande hälsotrenden med vinterbad i Danmark och här finns intressanta fakta att läsa om de alternativ som står tillbuds för den som vill börja leva ett sundare liv med regelbundet vinterbad. https://www.berlingske.dk/det-gode-liv/13-aars-ventetid-til-vinterbadning-i-saunaen-faar-samtalen-vinger

Se filmen om vinterbadarföreningen Det Kolde Gys på Youtube:  (Välj upplösning)

" alt="" />


Efter badet gjorde vi sällskap till en av områdets trevliga restauranger för en bit mat och en öl innan det var dags att ta metron och Öresundsåget hemåt över bron igen. Valfri tid för hemresan.

 

Vi elsker gus – og for at vi alle får en god oplevelse, har vi nogle kærlige leveregler:

 

  • Kom gerne inden guset er begyndt. Kommer du, når guset er begyndt, vil de fleste gusmestre sætte pris på, at du først går ind, når du har fået ok fra ham/hende. Tag så den første ledige plads, så du ikke forstyrrer de andre gæster.
  • Der skal være plads til alle, så du kan ikke være sikker på at have ryglæn, med mindre du sidder på øverste række. Du kan altid bede en gusgæst om at rykke frem, hvis der mangler pladser.
  • Det er gusmesteren, der sætter tonen for guset, uanset om det er stilhed, snak, musik eller fællessang. Tak, fordi du deltager i det.
  • Du er altid velkommen til at forlade saunaen, hvis det bliver for varmt. Går du under guset, så brug hoveddøren, så varmen ikke slipper for meget ud. Hvis du ved, at du typisk har svært ved at holde til de varme spande, så tag gerne en af pladserne nær døren, så du forstyrrer så lidt som muligt, når du går.
  • Tag dit håndklæde med i pausen. Vi spærrer ikke pladser mellem pauser.
  • Sidder du på første række, så husk at give gusmesteren plads ved at trække benene ind og ikke læne dig for meget fremover.
  • Husk, at du er velkommen saunaen med dit håndklæde og din bare numse. Som altid i saunaen skal både numse, ryg og (undtagen på første række) fødder ikke være i direkte kontakt med træ. Vandflasker, badetøfler, cremer og scrubs kan du bruge udenfor i pauserne – så holder vi vores sauna ren og smuk i længere tid.
  • Bliver du utilpas, så sig det til gusmesteren. Du skal nok køles ned, og det vil hjælpe med lidt sukker eller et stykke frugt. Læg dig ned og benene op, indtil du er klar igen.
  • Gusmesteren sætter pris på at få tilbudt hjælp til klargøring og oprydning.
  • Du er altid velkommen til at tage lidt frugt eller sødt med til pauserne, så vi alle kan nyde godt af det.