Bastugillets Hälsokväll den 16 december samlade en engagerad publik som fick en trevlig föreläsning om nyttan av funktionell träning för att hålla kroppen i trim och motverka försämrade muskelfunktioner och kognitiva förmågor som följer när vi åldras.  Att vi mår bra av bad och bastu på kallis året om är allmänt känt. Men du kan öka ditt välmående och förbättra både styrka och uthållighet på ett enkelt och roligt sätt, berättade Lena Hedlund, disputerad fysioterapeut.

Publiken fick en mycket inspirerande föreläsning om nyttan av regelbunden träning som bygger upp konditionen och muskelstyrkan, så att vi får en bättre livskvalité och motverkar många av de sjukdomar som följer av åldrandet och ett stillasittande liv. Genom regelbunden träning kan vi föryngra både kropp och sinne, berättade Lena Hedlund. Man orkar mer och kan klara motgångar i livet betydligt bättre om man lägger ett par timmar i veckan på att hålla sig i form. 

Lena berättade bl.a. det är viktigt med daglig träning och fysisk aktivitet i vardagslivet och att det kan ta uppemot 9 månader att åter bygga upp muskelstyrkan igen efter 10 dygns totalt sängläge, enligt en färsk undersökning. Men hon betonade flera gånger att det är aldrig försent att börja träna regelbundet och att en så enkel sak som en bensträckare var 20:de minut, när man har stillasittande arbete, kan motverka många av de negativa effekter sittandet har på kroppen. Så även enkla knep i vardagen kan få oss att åtminstone behålla en del av spänsten och styrkan och leda till ett rikare liv på äldre dar. 

 

Lena Hedlund har för avsikt att starta en eller flera grupper under våren som får lära sig grunderna i funktionell träning på ett lekfullt sätt och hon erbjöd publiken och för övrigt också alla medlemmar i Bastugillet att anmäla sig till vårens kurser, som inleds 15 januari  och 22 januari med gratis prova-på-pass på det gym som Lena har samarbete med. Alla som är intresserade kan kontakta Lena via mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Efter det mycket uppskattade föredraget bjöds det på en lättare förtäring, som bestod av utvald hälsosam vegetarisk mat, anrättad av Ribersborgs kallbadhus egen kock. Menyn bestod av: 

Halloumisallad med rödbetor, svartkål,

rostad mandel, matvete.

Honung och dragonvinaigrette

Sötpotatissallad med fänkål,

belugalinser och lime- och chilidressing

Grönkålspaj, Spenatpaj med fetaost

Grönärtshummus

 

 


Lena svarar på frågorLena fanns på plats under hela kvällen för att svara på alla frågpr som följde av det intressanta föredraget och hon gav en del tips och råd om hur vi ska planera för att hålla kroppen i trim och motverka den försvagning av muskelstyrka och kondition som följer av stigande ålder och en passiv livsstil. 

Så nu kommer vi att få se hur flertalet av bastugillets medlemmar blir både spänstigare och uthålligare under våren när träningen drar igång under Lenas ledning. Det kan ju komma väl till pass när vi får tillfälle att hoppa in som aufgussmästare i ångan. Där krävs både styrka och uthållighet.

 

Missade du föredraget eller vill kolla Lenas anteckningar igen kan du klicka här för att ta del av pdf-filen