Stort intresse för det planerade kallbadhuset i Skanör

 

 Många frågor och stor förväntan från Bastugillets medlemmar

Det var en engagerad skara från Bastugillet som fick en bra genomgång av förutsättningarna för att bygga ett nytt kallbadhus i Skanör under trivselkvällen söndagen den 16 juni 2019. Mötet hölls på restaurang Ribersborg, där vi gästades av Jonas Forsvall och Nicholas Hörlin från projektgruppen bakom det blivande kallbadhuset.

Efter en härlig kantarelltoast och lite trevligt småprat om nyttan och glädjen av att vinterbada visade gästerna upp planer och ritningar på sitt drömprojekt, som kommer att göra Skanörs hamn till en ny vallfärdsort för alla som älskar bad och bastu året om. Samma grupp av entreprenörer står bakom bygget av den fantastiskt vackra restaurang Badhytten i Skanörs hamn som invigdes sommaren 2016. Det blivande kallbadhuset på norrsidan av hamnen kommer rent byggnadstekniskt bli mycket likt restaurang badhytten, med en bärande stomme av limträbalkar och stora vackra glaspartier ut mot havet, som garanterar en vidunderlig utsikt från de två basturna på bottenvåningen. På övervåningen kommer finnas ett härligt gemensamt soldäck, en liten bubbelbassång och eventuellt också en gemensam bastu, för alla som vill njuta av sol, bad och bastu tillsammans. 

 

 Intresset för vinterbad och bastu växer sig allt starkare runt om i landet och nya kallbadhus byggs nu för att möta den nya trenden där friskvård, hälsa, välmående och gemenskap står i fokus.

Det nya kallbadhuset kommer att ligga på utsidan av den norra pirarmen i Skanörs hamn, intill Stens brygga, som redan nu är en populär badplats. Byggstarten är satt till hösten och förhoppningsvis ska det nya kallbadhuset stå klart lagom till badsäsongen 2020. Konsortiet som tagit fram ritningar till det nya kallbadhuset är samma personer som ligger bakom den nya restaurang Badhytten i Skanör, som blivit en mycket populär sommarrestaurang. 

Det har funnits planer på ett nytt kallbadhus i Skanörs hamn sedan många år tillbaka. I augusti 2013 tog Vellinge kommun ett beslut om att ge bygglov till kallbadhuset och sedan har ärendet dragit ut på tiden eftersom det kom in flera överklagande och länsstyrelsen hade kritiska synpunkter på de ursprungliga planerna, som innefattade bryggor ut i det område som är klassat som ett Natura-2000-område med särskilt skyddsvärd natur. Nu har ritningarna gjorts om och badhuset får betydligt kortare bryggor. Bygglovet har vunnit laga kraft efter att överklagandena har prövats i domstol och nu är det äntligen klart för byggstart i höst. Byggnaden kommer att ligga på land och utöver en bastu för damer och en för herrar med tillhörande duschar och omklädningsrum kommer det finnas ett litet kafé med fin veranda i västerläge. Huset som är på 250 kvm kommer också ha ett fint gemensamt soldäck med en liten bassäng på taket, samt utrymme för en gemensam bastu med härlig havsutsikt.