Vår egen bastudoktor, professor Hans Hägglund, har haft en dialog med Folkhälsomyndigheten nu i december 2020, när smittspridningen i Covid19 bara fortsätter att öka,  om de råd de gav oss i Bastugillet i somras om bastubad i Coronatider och här kommer nu en viktig uppdatering:

 

Svar från Folkhälsomyndigheten angående bastubad under Covid-19 pandemin (augusti 2020)

 

 

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att det nya coronaviruset kan spridas lättare i bastumiljöer än i andra sammanhang. De höga temperaturerna påverkar virusets överlevnad negativt. Även i dessa sammanhang är det viktigaste för att undvika smittspridning att inte besöka en offentlig bastu om du har symtom som skulle kunna vara tecken på covid-19 och att hålla avstånd till andra besökare.

En avdödning av virus (och andra mikroorganismer) är en kombination av faktorer, i det här fallet framförallt tid och temperatur. Allt över 50 grader är troligen tydligt negativt för viruset, och ju varmare desto snabbare avdödning. Det viktigaste att framhålla är fortfarande avstånd eftersom en nysning eller hostning kan nå en annan person utan att viruset hinner avdödas, oavsett temperatur. Fuktigare luft gör att droppar faller snabbare mot marken. Är det ”fart” på ångan kan den å andra sidan göra att transport sker på ogynnsamt sätt.

Ny bedömning av Folkhälsomyndigheten den 17 december, 2020:

 

Vi bedömer att tidigare svar fortfarande är relevant, men i tillägg finns nu de nationella allmänna råden och rekommendationer som innebär att man inte ska umgås eller vara nära andra än de i sitt hushåll, alternativt ett par nära vänner som man brukar umgås med. Det budskap som myndigheterna och andra aktörer framför innebär att man helst inte ska besöka offentliga lokaler som badhus eller anläggningar med spa, bastu eller liknande där man träffar andra människor.

 

 
Vänliga hälsningar,
 
Folkhälsomyndigheten                               

 

171 82 Solna  

 

I Skåne har så gott som samtliga kommunalt drivna badhus och simhallar, tränings- och idrottsanläggningar, gym och bastuanläggningar hållits stängda sedan mitten av december när Folkhälsomyndighetens skärpta nationella råd och rekommendationer kom. Ribersborgs kallbadhus har valt att fortsätta hålla öppet.

Vi i Bastugillet uppmanar alla som känner viss tvekan att besöka basturna och omklädningsrummen på Ribersborgs kallbadhus, men som inte vill avvara ett dagligt bad, att prova på den nya trenden med vinterbad utan bastu, på kallis eller nån annan stans längs vår långa kust, eller varför inte i en insjö?

I Malmö är det ett troget gäng som badar vid brygga 10 varje morgon och ett annat gäng som tar sitt morgondopp på Scaniabadet i Västra hamnen.

T-bryggan på Ribersborgsstranden är en klassisk vinterbadarmetropol ända sedan 1950-talet, som blivit otroligt populär nu i Coronatider. Här finns bänkar och vindskydd så att man kan byta om i lä och du behöver aldrig bada ensam här. Det kommer nämligen en strid ström av badare till T-bryggan under hela dagen, som tar ett snabbt dopp och sedan njuter av en medhavd termos med varm dryck innan de skyndar iväg igen. Vinterbad är otroligt trendigt i dessa Corona-tider och anhängarna runt hela Sverige peppar varandra med bilder, filmer och uppmuntrande tillrop i Facebookgruppen Vinterbad.