Vinterbad utan bastu senaste hälsotrenden

Intresset för iskalla dopp sprider sig i Coronatider

Malmö Bastugille vårdar en stolt tradition med vinterbad sedan föreningen bildades 1950. Men aldrig förr har vi sett ett så stort och nyvaknat intresse för vinterbad utan bastu. Att iskalla dopp stärker immunförsvaret och välbefinnandet är välkänt i våra kretsar, men nu dessa Coronatider när Folkhälsomyndigheten bestämt avråder från besök på kallbadhusen har det blivit otroligt populärt att bada från närmsta brygga på Coronasäkert avstånd från andra människor. Trenden sprider sig som en löpeld över hela landet, tack vare sociala medier och många reportage i tidningar, radio och TV. På Facebook och Instagram finns mängder av människor i alla åldrar som publicerar egna bilder och vittnesmål om hur bra man mår av ett vinterbad. 

På Ribersborgsstranden i Malmö har brygga 10 och T-bryggan blivit mycket populära mötesplatser för nyfrälsta vinterbadare, liksom Djuphavsbadet och Sundspromenaden i Västra hamnen. Även på klagshamnsuddens badplats samlas regelbundet ivriga vinterbadare som tar ett snabbdopp och sedan snabbt får på sig varma kläder och slår sig ner med en termos varm dryck innan de skyndar iväg igen. Strömmen av badare är så tät på de här badplatserna att man aldrig behöver riskera att bada ensam, oavsett tid på dagen. De rutinerade vinterbadarna skyler sig med ett badlakan som de hänger på trappräcket på väg ner till vattnet, men badar alltid utan klibbiga iskalla badkläder, medan många av nyfrälsta vinterbadare utmärker sig med att ha baddräkt för säkerhets skull. 

 

Att intresset för vinterbad ökar lavinartat är ju en mycket glädjande utveckling och vi hoppas verkligen att flera av de nyfrälsta vinterbadarna kommer med i gemenskapen i Malmö Bastugille. Se fliken Bli Medlem ovan. Det kostar bara 150 kr/år att vara medlem i Bastugillet. Välkomna!