Söndagen den 21 augusti firade Facebook-communityn Just Sauna sitt ett-årsjubileum med öppet hus vid deras bastu i Sydhavnen i Köpehamn.

Vi var ett litet gäng från Bastugillet som tog tillfället i akt, att prova deras bastu och det blev en härlig, men lite annorlunda bastu-upplevelse. Deras stora fina bastu är byggd på ett vagnschassi och kan flyttas vid behov, men står normalt uppställd i en lummig glänta ute i Sydhavnen. Mycket lätt att nå från motorvägen från Öresundsbron. Från Bastun har man bara 20 meter ner till badbryggan där man kan svalka sig mellan aufgussen. Eftersom allt är provisoriskt uppställt finns här inget rinnande vatten och inga duschar. Ombyte sker i det fria. 

Det är många köpenhamnare som upptäckt denna idylliska möjlighet att bada och basta, med eller utan badkläder mitt i storstaden och de har nästan 3.000 följare på Facebook. Under dagen hade många av dem sökt sig ut till Sydhavnen, där de njöt ohämmat av bad och bastu och många sköna danska Sauna-gys. Bastun är byggd för att rymma 20 personer, men vid något tillfälle var det 28 badgäster i bastun samtidigt och en härlig stämning, när Ulla och Ludibeth och flera andra utbildade aufgussmästare drog igång sina aufguss-shower, med musik och förföriska eteriska oljor.

På typiskt danskt manér var det valfritt att bada med eller utan badkläder och det var många som valde att löga sig utan besvärande blöta och klibbiga badkläder.

 

Nästa helg kommer de duktiga aufgussmästarna från Just Sauna till Ribersborgs Kallbadhus, när vi firar 60-års jubileeet av bastur på Kallis. (Se separat artikel)

Är du nyfiken på Just Sauna, så kolla in deras hemsida: http://www.justsauna.dk/ eller sök upp deras sida på Facebook.