Bastugillets medlemmar fick en exklusiv förhandsvisning av filmen Smoke Sauna Sisterhood. Filmen visades i samarbete med Doc Lounge på Babel, Spångatan 38 i Malmö tisdagen den 6 februari kl. 19.00. Medlemmar i Malmö Bastugille erbjöds 20% rabatt på biljettpriset.  

Innan filmen rullade igång fick Bastugillet tillfälle att presentera sin verksamhet på Ribersborgs kallbadhus, där föreningen verkar för att sprida trivsel och gemenskap bland badgästerna. Bastugillet arrangerar också regelbundet mycket uppskattade fester på Ribersborgs kallbadhus för gillets medlemmar efter stängningstid och vi gör också utflykter till andra kallbadhus i Sydsverige och Danmark, samt årliga resor ner till badparadisen i Tyskland, berättade föreningens ordförande Lars-Gunnar Bengtsson. 

 

Smoke Sauna Sisterhood följer en grupp kvinnor som bastar året om. Vi får se deras förberedelser och ritualer med upphettade stenar, rök och lövruskor och isdopp på vintern. I bastun delar de systerligt med sig av sina erfarenheter och historier om moderskap, relationer och oönskade dick pics. Det är starka känslor, skratt och gråt om vartannat i en poetisk dokumentär som kommer stanna länge i minnet.

Den traditionella rökbastun från Võromaa i Estland finns med på UNESCOS världsarvslista. I Smoke Sauna Sisterhood låter regissören Anna Hints oss följa med till en rökbastu där en grupp kvinnor brukar bada bastu tillsammans. Denna intima sfär är ett trygg plats där kvinnorna möts och kan rå om sig själva och varandra.  Kvinnornas samtal under bastubadandet rör på djupet och får åskådaren att tappa andan. Med en autentisk röst rotad i sin egen bakgrund har filmskaparen Anna Hints åstadkommit ett omvälvande porträtt av vad det innebär att existera i en kvinnas kropp. Här visas kvinnorna som de är med stark känslomässig äkthet och stor empati.

Smoke Sauna Sisterhood  är filmad i en stil som liknar målningar av Vermeer eller Rembrandt med en kamera som rör sig organiskt och aldrig påträngande. Ögonblicken som fångas är lättflyktiga som röken i bastun. De hänger kvar i det mättade ljuset, försvinner och dyker sedan upp igen. Smoke Sauna Sisterhood är den första dokumentären av en estnisk filmskapare som tävlat och vunnit pris i Sundance.

Efter filmen fick vi möta filmens regissör Anna Hints via videolänk och det blev tillfälle för publiken på Babel att ställa frågor om filmen direkt till henne. Hon berättade att hon själv har växt upp med den speciella bastukultur som uppstår i en rökbastu, när kvinnor badar bastu tillsammans utan några män närvarande. Det tog sju år att producera filmen och efterhand som arbetet fortskred spred sig ryktet om det pågående filmprojektet, så manuset fick göras om när allt fler kvinnor hörde av sig och ville berätta sin historia i den speciella intima miljön som uppstår i rökbastun.

Filmen hade premiär på biografen Spegeln i Malmö fredagen den 9 februari och på premiärdagen bjöd Bastugillets egen Tobias Johansson med företaget Bastupaus, in till bastubad mitt på Stortorget i sin hemmabyggda husvagnsbastu. En av besökarna som passade på att bada bastu mitt på Stortorget var Bastugillets Gerd Östman med en väninna.

Länk trailer och Doc Lounges hemsida: