Malmö Bastugille har sitt ursprung i den provisoriska bastu företaget Hägglund och söner ställde upp på T-bryggan 1945 för att demonstrera sitt Bastuaggregat, för en civil marknad efter kriget. När Hägglund och söner inte längre var intresserade av att ha den provisoriska bastun uppställd på T-bryggan bildades Malmö Bastugille 1950 för att skapa drägliga förhållande för Malmös vinterbadare med en permanent bastu på T-bryggan.

Stora Lögaredagen firades för första gången för 73 år sedan. Det var den nybildade föreningen Malmö Bastugille som med en annons i Sydsvenskan bjöd in alla Malmöbor att bada bastu gratis den 4 oktober 1951 i den nya bastun på T-bryggan, invigd i maj samma år. Det blev en succé med kö nästan ända in till stranden med nyfikna Malmöbor som ville prova bastun. Det kan inte ha blivit så lång stund i den lilla bastun som bara rymde 8 personer åt gången. Traditionen att inviga vinterbadsäsongen med Stora Lögaredagen upprätthölls i flera år av Malmö Bastugille och spreds över landet till andra vinterbadarföreningar, men har nästan fallit i glömska idag. Kanske dags att återuppväcka denna tradition nu när Bastugillet fyller 75 år 2025? Läs mer om Stora Lögaredagen och Bastugillet. https://www.bastugillet.se/index.php/bastu/bastuhistoria

I slutet av 1949 meddelade företaget Hägglund och söner att de inte längre var intresserade av att behålla den provisoriska demobastun på T-bryggan som blivit ett populärt tillhåll för den växande skaran av vinterbadare i Malmö. Då bildades Malmö Bastugille för att få till stånd en permanent bastubyggnad på T-bryggan. 

Den nya permanenta bastun på T-bryggan invigdes i maj 1951 och det var här man firade Stora Lögaredagen för första gången i oktober 1951, då alla malmöbor inbjöds att bada bastu gratis. (Foto: Sydsvenskan/Bilder i Syd)